DIFERENTS TIPUS D’ENQUADERNACIÓ
Al post de fa uns mesos us parlàvem de com preparar un arxiu per imprimir, al d’avui us parlarem dels tipus d’enquadernació que hi ha un cop el document està imprès. Escollir el tipus d’enquadernat dependrà de diversos factors com el cost, temps de producció, tipologia d’impressió i paper o ús posterior del document.
QUINS TIPUS EXISTEIXEN?
El món de l’enquadernació és molt més extens del que sembla i hi ha una infinitat de tipus d’enquadernació. L’enquadernat de documents és un ofici del qual ja es té constància a l’època romana, abans de la invenció de la Impremta al s. XIV.
A continuació us parlarem dels tipus d’enquadernació més comuns com ara impressió digital i que podeu trobar a la majoria d’impremtes: rústica fresada, cosida, grapa, espiral, fastback i channel.
1. Enquadernació Rústica Fresada
Aquest estàndard d’enquadernació és popularment conegut com a enquadernació de tapa tova, ja que és el tipus de tapa que porta. Com bé sabreu és un dels més comuns i populars. A més, es tracta d’un dels més econòmics.
En aquest tipus d’enquadernació les fulles del llibre van tallades i encolades directament al llom de la tapa tova. Permet tenir una portada totalment personalitzada fins i tot a la cara interior i aquesta pot estar plastificada amb acabat brillant o mat. Depenent de la cua i sistema que s’utilitzi per produir-la l’enquadernació podrà tenir característiques diferents:
Enquadernació americana
- L’enquadernació americana. El procediment és ràpid i econòmic. S’hi recorre, per exemple, en enquadernar una tesi doctoral o en produir llibres de butxaca.
No és l’enquadernació adequada per a papers estucats o si el llibre tindrà un ús continuat, ja que es poden enlairar els fulls. - L’enquadernació fresada que utilitza cua tipus PUR (Poly Uretano Reactiu), aquesta ofereix una alta consistència i subjecció de les fulles assegurant les fulles de la manera que és la ideal per a publicacions que tindran una alta manipulació. Té una resistència semblant a l’enquadernació cosida i és possible produir-la amb gran varietat de papers (estucats, plastificats, etc.)
2. Enquadernació cosida
Aquest tipus és recomanable si vols un producte final més sòlid i elegant. És l’enquadernació que ofereix més durabilitat i resistència. I també permet l’enquadernat amb tapes dures. És un procediment més costós i requereix més temps de producció que l’enquadernació fresada. No obstant, ens oferirà una major consistència i professionalitat.
Les fulles se solen dividir en quadernets i així cosir entre elles abans d’enganxar-les a les cobertes. Un cop realitzat el procés, s’uneixen al llom amb cua adhesiva. Per identificar-la simplement haurem d’observar el llom de l’enquadernació, es podrà veure el detall del fil on els plecs s’uneixen al llom.
3. Enquadernació cavallet amb grapes
Revistas encuadernadas con grapa en GRUPBOU
Les grapes ofereixen flexibilitat al document alhora que permet unir les pàgines d’aquest de forma molt consistent. És la tècnica d’enquadernat més utilitzada per a fulletons promocionals, revistes i/o dossiers. Es produeix a un cost reduït i a velocitat industrial i grapa milers d’unitats en pocs minuts.
Aquest tipus d’enquadernació consisteix a enganxar les pàgines dobles i unir-les mitjançant una o dues grapes segons la mida de la pàgina i el gruix del paper. La profunditat de les grapes limiten el nombre de pàgines màxim que podrem unir, que dependrà del gramatge del paper. Per tant, aquest tipus d’enquadernació té una limitació de pàgines. Dada important a conèixer! Les pàgines sempre seran múltiple de quatre.
4. Encuadernación con espiral
Un altre estàndard conegut és el d’espiral. És una de les opcions més ràpides i és normalment utilitzada per estudiants, per ser l’opció més econòmica. Així i tot, és també molt útil per a empreses, ja que les fan servir per a agendes, calendaris, catàlegs de productes i manuals que necessiten que els fulls es puguin obrir completament i apilar a la part posterior.
Es tracta de passar una espiral metàl·lica per uns forats que s’han perforat amb anterioritat. Se sol fer servir una tapa i contratapa que poden ser de plàstic o cartró. A més, existeixen espiar-los de diferents colors, podent afegir certa personalització l’enquadernat. Aquesta espiral a es pot reemplaçar per una doble espiral, anomenat comunament com a wire-o, en aquest cas les fulles s’uneixen entre si per filferros independents els uns dels altres. L’enquadernació wire-o és la millor solució per a documents que s’hagin de consultar sovint i calgui obrir el document del tot. Com ara foto llibres, receptaris, agendes, etc…
5. Enquadernació encolada fastback
Aquest model d’enquadernació és molt versàtil i ràpid de produir des d’una sola unitat, fins a enquadernar fins a 350 fulls en segons. Com el seu nom indica “fast”. És perfecte per a documents oficials i/o que requereixen un acabat professional. És un tipus d’enquadernació propi de treballs realitzats en copisteries i se sol fer a l’instant.
Aquesta consta a encolar una tira al llom de les fulles a enquadernar aplicant uns segons de calor. Permet enquadernar portades impreses i, per tant, personalitzades, així com afegir tapes de plàstic. Hi ha varietat de colors de la tira del llom, encara que comunament s’utilitza de color negre.
6. Enquadernació channel de tapa dura
Per acabar, el format channel és una solució per enquadernar documents amb tapa dura a l’instant i a un preu econòmic. Permet produir un document molt assequible amb un acabat d’alt nivell que transmet una imatge de qualitat. És el mecanisme més ràpid amb un acabat professional.
L’inconvenient d’aquest mètode és que les tapes no es poden personalitzar, encara que és possible escollir entre diversos colors.
Per produir aquesta enquadernació simplement s’aplica pressió al llom de les tapes amb les fulles al seu interior. Les cobertes inclouen al llom un perfil metàl·lic en forma de “u” que exerceix la pressió als fulls perquè el documenti quedi unit. Per produir-la cal una petita màquina que exerceix la pressió al llom, per tant, en qüestió de segons podem tenir l’enquadernació realitzada. També sol ser un tipus d’enquadernació que ofereixen les copisteries principals.
En conclusió, com heu llegit, hi ha una gran varietat de formats per enquadernar, encara que només n’hem explicat 6 si esteu interessats en més, no dubteu en posar-vos en contacte amb el nostre equip de professionals de la impremta de Tarragona.
Esperem que aquest post us hagi servit d’ajuda!