COM PREPARAR UN ARXIU PER IMPRIMIR?
Quan vulguem enviar un fitxer o diversos per imprimir bé sigui en petit o en gran format, ens haurem d’assegurar que ho fem correctament. Per això cal tenir en compte diverses coses perquè el resultat sigui l’esperat.
APRÈN A ENVIAR ARXIUS PER IMPRIMIR DE MANERA CORRECTA AMB AJUDA DELS NOSTRES TIPS
1. Quin format ha de tenir el fitxer?
El primer problema i potser el més simple amb què de vegades ens podem trobar és desar el fitxer en el format adequat.
El format PDF (Portable Document Format) és un format àmpliament reconegut i el més adequat per guardar un fitxer per imprimir. El PDF/X no és més que una variant que ens ofereixen pràcticament tots els programes de disseny, com ara Adobe Photoshop o Adobe Illustrator per exemple. També processadors de textos i fins i tot fulls de càlcul.
El principal avantatge format PDF és que no es perd el format del disseny, evitant així dificultats quan obrim el nostre document en un altre ordinador, que pot tenir un altre sistema operatiu o versió del programari i canviar l’estructura del disseny.
2. Quin model de color he de fer servir?
En segon lloc, és important saber que cal utilitzar el model CMYK, ja que la majoria de màquines treballen amb tintes de quadricromies adaptant-se de la millor manera a tota la paleta de colors de l’arxiu; és l’equivalent a imprimir “a tot color”.
El model de color RGB és el model de color per defecte de les pantalles, per la qual cosa si tenim un document configurat amb color RGB i ho imprimim, el sistema cercarà el color CMYK més semblant. De vegades la diferència serà pràcticament inexistent, però d’altres pot ser substancial i canviar-nos l’aparença en parts clau del document.
D’altra banda, una característica que no hem d’oblidar és que la resolució de les imatges ha de ser mínim de 300 dpi per evitar que surtin pixelades.
3. Com preparo les fonts del document?
Un altre error comú és no traçar les fonts. Si fem servir una font o tipografia concreta i enviem un format de fitxer obert, si l’ordinador en el qual processarem la impressió no té instal·lada aquesta tipografia, el document es modificarà.
La millor solució és traçar o vectoritzar la tipografia per convertir-la en un element vectorial i l’ordinador de destí ja no el processarà com a font.
Si no podem vectoritzar la font caldrà assegurar que totes les tipografies utilitzades en el treball s’enviïn correctament per instal·lar-los a l’equip que aprofitarà la impressió.
En conclusió, com heu pogut llegir, és important tenir clara certes coses abans d’enviar un fitxer per imprimir perquè així podràs evitar algun imprevist que un altre. Des de la impremta de Tarragona, esperem que aquest post us hagi servit de suport.
Per a qualsevol dubte o consulta a la preparació del document no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres i t’assessorem sense compromís.