QUINA DIFERÈNCIA HI HA ENTRE ELS DIFERENTS TIPUS DE PAPERS?

El paper està fet principalment de polpa de cel·lulosa, que pot provenir de diverses fonts, com fusta, cotó, lli o bambú. La polpa es processa i es barreja amb aigua per a formar una suspensió aquosa. 

Després, s’aboca aquesta suspensió sobre una malla fina, s’elimina l’aigua i les fibres de cel·lulosa s’entrellacen per a formar un full de paper. Depenent del tipus de paper, es poden afegir productes químics per a millorar les seves propietats.

La seva funció és plasmar texts, gràfiques o imatges. El paper és un material versàtil que compleix diverses funcions en la nostra societat. En primer lloc, és àmpliament utilitzat com a mitjà d’escriptura i comunicació. Des de les notes i els documents impresos fins a les cartes i els llibres, el paper ens permet registrar i transmetre informació de manera tangible.

El paper té les següents característiques, que totes elles són importants tenir-les en compte per tal de triar la millor combinació, perquè el treball imprès sigui òptim.

 • El gramatge: El gramatge d’un paper es refereix al seu pes per metre quadrat (g/m²). Com més gran sigui el gramatge, més pesat i dens serà el paper. Un paper amb un gramatge alt és més gruixut i resistent, mentre que un paper amb un gramatge baix és més prim i flexible. El gramatge s’utilitza per a determinar la idoneïtat del paper per a diferents aplicacions, com a impressió, escriptura o embalatge.
 • Gruix: El gruix del paper es refereix a la mesura del seu gruix. Està relacionat amb el gramatge, però no són exactament el mateix. El gruix d’un paper es determina per la seva estructura i densitat. Un paper més gruixut és generalment més resistent i durador, mentre que un més prim pot ser més flexible i lleuger.
 • Brillantor: La lluentor del paper es refereix a la quantitat de llum que reflecteix la seva superfície. Es classifica en diferents nivells, com a mat, setinat i brillant. El paper amb acabat mat té un baix nivell de lluentor i proporciona una aparença opaca. El paper setinat té una lluentor suau i reflectora, mentre que el paper brillant reflecteix més llum, el que dona com a resultat acoloreixis més vibrants i un aspecte més cridaner.
 • Rugositat:. La rugositat del paper es refereix a la textura de la seva superfície. Alguns papers tenen una textura suau i fina, mentre que uns altres són més aspres. La rugositat pot afectar la forma en què el paper interactua amb diferents mitjans, com a llapis, tinta o pintura.
 • Opacitat: L’opacitat del paper es refereix a la seva capacitat per a bloquejar o transmetre la llum. Un paper opac no permet que la llum passi a través d’ell, mentre que un transparent deixa passar la llum. L’opacitat és important en aplicacions com la impressió, on es busca evitar la transparència i garantir una llegibilitat òptima. 

Alguns dels tipus de papers més comuns i les seves característiques:

 • Paper repro/offset: Aquest tipus de paper s’utilitza per a la impressió en massa i es caracteritza per la seva superfície llisa i uniforme, que permet una bona qualitat d’impressió. És comunament utilitzat en impressores offset, d’aquí el seu nom.
 • Paper setinat: Aquest paper té una superfície llisa i brillant que li dona un aspecte elegant. És comunament utilitzat per a impressió de fotografies i en aplicacions publicitàries.
 • Paper kraft: Aquest paper es produeix a partir de polpa de fusta d’alta resistència i és conegut per la seva durabilitat i resistència al trencament. És comunament utilitzat per a embalatge i com a embolcall.
 • Paper estucat: Aquest paper es caracteritza per la seva superfície llisa i uniforme, que s’aconsegueix en aplicar una capa de caolí o algun altre tipus de recobriment. És comunament utilitzat per a la impressió de materials de màrqueting i publicitat, així com per a portades de llibres i revistes.
 • Paper vegetal: Aquest paper es caracteritza per la seva transparència i la seva superfície llisa. És comunament utilitzat per al dibuix tècnic i la creació de plantilles.
 • Cartó: Aquest material és més resistent que el paper i s’utilitza comunament per a la fabricació de caixes, carpetes, cartó ploma i altres productes similars.
 • Cartolina: Similar al cartó, la cartolina és més gruixuda i resistent que el paper comú i s’utilitza comunament per a la creació de targetes de felicitació, invitacions i altres projectes de manualitats.
 • Paper ecològic: Aquest tipus de paper es produeix utilitzant processos i materials sostenibles i reciclats. És una opció popular per a aquells que busquen reduir el seu impacte ambiental.
 • Paper bond: Aquest tipus de paper s’utilitza comunament per a impressió làser.
 • Paper premsa: Aquest paper és utilitzat per a la impressió de periòdics i es caracteritza pel seu baix cost i qualitat d’impressió acceptable per a la lectura.
 • Paper utilitzat en belles arts: Aquest tipus de paper és utilitzat per artistes i es produeix en una àmplia varietat de textures i gramatges per a satisfer les necessitats de diferents tècniques de dibuix, aquarel·la, oli i altres mitjans.

Cada tipus de paper té unes propietats i usos específics, i l’elecció del paper adequat dependrà del projecte i l’aplicació per a la qual s’utilitzi.

Explica’ns el teu projecte i et recomanem el paper que millor s’adapti a les teves necessitats. A GRUPBOU ens encanta poder brindar-vos suport i assessorament personalitzat, per tal que el vostre projecte tingui la millor qualitat possible.

Contacta'ns
Hola! 👋🏼
Tens alguna consulta sobre els serveis d’impressió que oferim o necessites imprimir?