QUÈ ÉS UN TROQUEL?

El troquelat, és la tècnica per crear dissenys més originals, amb formes úniques.

Tot i que la paraula troquel ens pugui sonar una mica desconeguda en el nostre dia a dia ens trobem amb molts exemples d’encunyats al nostre voltant; des de qualsevol tipus de caixa o embalatge, carpetes, sobres o gran varietat d’impresos, com ara catàlegs o invitacions de casaments. En molts casos estan encunyats i, per tant, presenten un tall i/o forma original que no és simplement un tall de cantells rectes.

El procés de troquelat és la tècnica que permet realitzar els talls o esquerdes a qualsevol tipus de paper, cartró o plec per crear dissenys especials. Aquest procés és molt utilitzat al món publicitari i l’embalatge per elaborar peces diferents i originals que cridin l’atenció del consumidor.
El troquelat es realitza a través d’una màquina que es coneix com a encunyadora, que pot ser de diversos formats i diferents tipus o formes en funció de si és manual, automàtica o semiautomàtica.
El troquel s’introdueix a la troqueladora, la funció de la qual és pressionar aquest sobre el paper per aconseguir el tall, semitall, marcat o pretallat desitjat.

Fixació del troquel per començar a encunyar impresos.

El terme encuny generalment s’empra per referir-nos a la eina que permet tallar o marcar un suport com a paper, cartró o plàstic, i així obtenir la forma desitjada.
L’encuny utilitzat a la impremta tradicional es tracta d’una base de fusta on estan muntades les fulles, fleixos i gomes que marquen els talls i fendits del disseny. El paper o suport a encunyar es talla exercint pressió sobre aquest encuny.

A la base de fusta es dibuixa el contorn del disseny. Al voltant d’aquest contorn s’hi incorporen cert tipus de fulles. La funció de les fulles dependrà del que es vulgui aconseguir:

    • De marcat, si el que es vol és crear plecs o doblecs.
    • Fulles de semi tall, quan el que cal és tallar només una part del plec. Per exemple, en fer etiquetes.
    • Fulles de tall, si el que cal és traspassar el plec.
    • Fulles de perforat, si el que es busca és realitzar un pre tallat per tal de ser esquinçat posteriorment de forma manual. Com el cas dels tiquets desglossables.

Perfil de troquel d’una caixa automontable

Per desenvolupar l’encuny, cal abans de dissenyar el perfil de l’encuny. Això consisteix a dissenyar les línies de tall i fendit que permetran aconseguir la forma desitjada a l’element final. Aquest treball el sol fer un dissenyador gràfic. I a partir d’aquest document digital es confecciona l’encuny físic.

Ara que ja coneixes què és un troquel, per què s’utilitza aquesta tècnica i com s’utilitza, ja pots començar a deixar anar la teva imaginació i adaptar-lo als teus futurs projectes amb la impremta a Tarragona, Grup Bou. No dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres per a més informació. Estarem encantats d’ajudar-te.

Contacta'ns
Hola! 👋🏼
Tens alguna consulta sobre els serveis d’impressió que oferim o necessites imprimir?