CMYK, RGB i Pantone. Com es comparen i quins són els seus usos?

Esbrina-ho ara!

En els camps del disseny gràfic i la impressió, l’elecció del color és crucial en el procés creatiu. RGB, CMYK i Pantone són sistemes de color i cada sistema de color té les seves pròpies característiques i aplicacions específiques. En aquest article, des de GRUPBOU t’ajudem a comprendre els seus usos i les seves diferències.

 

RGB (vermell, verd, blau)

RGB és un sistema de color additiu que s’utilitza principalment en entorns digitals com a monitors de PC, televisors i telèfons mòbils. El sistema es basa en la superposició de tres colors primaris de llum: vermell, verd i blau, creant diversos colors amb diferents intensitats. Quan aquests colors primaris es combinen a màxima intensitat es produeix el blanc, i quan estan completament absents, obtenim el negre.

colors RGB

Aplicacions RGB

 

  • Disseny web i gràfic per a pantalles digitals
  • Editar imatges i fotografies en programari com Photoshop
  • Crear continguts multimèdia, vídeos i animacions

 

pantalla ordinador amb un disseny

CMYK (cian, magenta, groc, negre)

 

CMYK és un sistema de color substractiu que s’utilitza principalment en la impressió. El sistema es basa en una barreja de quatre colors primaris: cian, magenta, groc i negre. A diferència de RGB, CMYK comença amb una superfície blanca (generalment paper) i resta colors per a aconseguir una varietat de tons. Com més es resten aquests colors, més fosc serà el resultat.

 

 

colors CMYK

 

Aplicacions CMYK

 

  • Impressió de revistes, catàlegs, fullets i altres materials impresos
  • Disseny de logotips impresos i materials de màrqueting
  • Personalització de productes com a samarretes, tasses i cartells
impressió de color en paper

 

Pantone (sistema de combinació de colors Pantone):

Pantone és un sistema de color que s’utilitza per a garantir la coherència i precisió del color en totes les seves aplicacions. En lloc de dependre de barrejar colors, Pantone assigna a cada color un número únic. Això és fonamental en la indústria de la impressió, on la reproducció precisa del color és crucial.

Paleta colors Pantone

 

Aplicació Pantone

 

  • Disseny de marca i logotip corporatiu assegurant la coherència del color en tots els suports
  • Impressió d’envasos i etiquetes on la fidelitat del color és fonamental
  • Disseny de moda i tèxtils per a aconseguir colors precisos
impressió de color en paper

Principals diferències:

La diferència fonamental entre aquests sistemes de color radica en la seva naturalesa i aplicació. RGB és excel·lent per a mitjans digitals, CMYK és excel·lent per a impressió i Pantone proporciona un sistema de codificació universal per a mantenir la consistència del color per a tota mena d’aplicacions.

En resum, cada sistema té el seu lloc i triar el correcte és crucial per a garantir resultats perfectes. Per contra, triar el format de color incorrecte en el teu disseny pot tenir greus conseqüències i afectar la qualitat i el resultat final del teu projecte.

Què passa si trio el sistema de color incorrecte?

RGB en lloc de CMYK:

Si el disseny es va crear en RGB però necessita imprimir-se, és millor convertir el disseny a CMYK abans d’imprimir-lo amb Photoshop o Illustrator. És possible que alguns colors RGB vibrants no es reprodueixin completament en CMYK, per la qual cosa és possible que s’hagin d’ajustar alguns colors manualment.

CMYK en lloc de RGB:

Si un disseny es crea en CMYK i posteriorment s’utilitzarà en mitjans digitals, es poden utilitzar els mateixos programes per a convertir-lo a RGB. Tenint en compte que, per contra, alguns colors CMYK poden aparèixer desaturats en un entorn RGB.

En GRUPBOU comptem amb un equip de més de 20 professionals, des de fa més de 40 anys. Si estàs buscant ajuda, ens adaptem constantment a les noves tecnologies per a oferir-te sempre els serveis més complets i de millor qualitat a preus competitius.

Contacta'ns
Hola! 👋🏼
Tens alguna consulta sobre els serveis d’impressió que oferim o necessites imprimir?